Ràdio Taradell

Si no teniu reproductor flash cliqueu aquí

Taradell acollirà aquest cap de setmana la Festa dels Tonis i d’aquesta manera encetarà el calendari dels Tonis a la comarca d’Osona. Com cada any, els actes més destacats són el pregó, que anirà a càrrec d’Isona Passona; l’elecció de l’hereu i el passant dels Tres Tombs.

El passant tornarà a ser l’acte més multitudinari. Diumenge al matí els carrers es convertiran en un museu a l’aire lliure, fet que permetrà conèixer i gaudir del ric i divers patrimoni -material i immaterial- que hi ha al voltant de la vida rural de la comarca. El dia començarà amb la recepció d’autoritats a l’Ajuntament i l’entrega del Convidat d’Honor, que aquest any es lliurarà a Jan Grau, tècnic especialista en Cultura Popular i Tradicional del Departament de Cultura de la Generalitat. Pel que fa al Toni d’Honor, recaurà en el programa El foraster, de TV3. Tot seguit començarà el passant, que presentarà tots els seus elements característics: tortell i panets, benedicció, el burro català i animals de treball com les mules, els matxos o les eugues. Aquests animals sortiran als carrers engalanats amb guarniments catalans i estaran enganxats, generalment, amb carros que s’han recuperat i treballat al centre de L’Alzinar de la Roca. S’espera la participació d’uns 90 carruatges i uns 150 genets.

L’acte comptarà amb la participació del conseller de Carles Puigdemont Josep Turull, així com la Núria Baladas, presidenta de l’Institut Català de Dones; Maria Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural; Joan Roca, president del Consell Comarcal d’Osona; Lluís Cerarols, director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a la Catalunya Central, així com l’hereu i la pubilla de Catalunya.

Tast del porc, pregó i proclamació de l’hereu 2018

Hores abans del passant, dissabte al vespre, hi haurà l’encesa de fogueres, que es realitza des de fa més de 30 anys, i que serveix per escalfar l’ambient. Tots els que ho vulguin es podran coure a les brases la botifarra, la cansalada i les llesques de pa per fer el tast del porc, acompanyat d’un rajolí de vi dels porrons que es reparteixen entre el públic.

El mateix dissabte al vespre es faran dos dels actes més emblemàtics dels darrers anys. D’una banda, tindrà lloc l’elecció de l’hereu, escollit a través de votació popular, i de l’altra, el pregó, que anirà a càrrec d’Isona Passola, productora, guionista i presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català.

Exposició sobre la dona pagesa

Aquest any l’exposició temàtica està dedicada a la dona pagesa i es presentarà dissabte a al tarda, després d’una taula rodona, en què participara Maria Parramon, d’Essència Rural i Pagesa; Rosa Pruna, de l’Associació Femenina del Medi Rural, i de Brígida Lorenzo, responsable de Polítiques Transversals i d’Igualtat del Departament d’Agricultura de la Generalitat.

Col.lecció de contes

Enguany els Tonis han volgut fer un pas més i han editat el que serà el primer d’una col.lecció de contes intantils. L’objectiu és acostar la cultura i les tradicions catalanes als mes petits de la casa, en concret als nens i nenes d’entre 3 i 7 anys. Els contes tenen com a protagonistes en Marc i la Laia, dos nens que viuran diferents aventures relacionades amb les tradicions catalanes. El primer llibre de la col·lecció gira entorn de la dona pagesa i està ambientat a la masia de Penedes. El guió és original dels Tonis de Taradell i les il·lustracions són de Guillem Gonzalo, de 0013 Creacions.

Aquest any, s’organitzen novament altres activitats paral·leles com el cinquè concurs d’Instagram que s’organitza amb la col·laboració de la comunitat InstaOsona, la VI Trobada d’Autocaravanes o la fira Duros a Quatre Peles, organitzada per l’Agrupació de Botiguers de Taradell.

Share Button

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *