Ràdio Taradell

Si no teniu reproductor flash cliqueu aquí

L’acte va començar amb un record pels presos polítics i la situació política del país, que va ser correspost amb crits de llibertat entre el públic que gairebé omplia la sala gran del Centre Cultural Costa i Font.

Després de conèixer els cinc candidats a hereu (Bernat Casassas, Aleix Comas, Pau Pladevall, Marc Perona i Jordi Alemany) es va passar al pregó que donava, de forma oficial, el tret de sortida de la Festa dels Tonis. Enguany va anar a càrrec d’Issona Passola que, seguint amb la temàtica d’enguany de la festa, que està dedicada a la dona pagesa, va reivindicar el paper de la dona en el món rural: “Les dones es passaven moltes més hores treballant a pagès mentre l’home estava fent el cafè”. Va destacar que ara “la dona no només és mestressa de la casa sinó també d’ella mateixa” però va afegir que “encara queda un llarg camí per recórrer, estem molt lluny d’assolir la igualtat i hem de seguir lluitant”. A banda però va destacar el paper de la cultura, de les tradicions i dels pagesos “que no han buscat honors ni premis sinó viure de la terra i dels cicles de la pagesia acompanyats de la família i veïns”. També, citant a Antoni Pladevall i Arumí –exalumne seu-, en el llibre ‘Terres de Lloguer’ va recordar el paper de la terra “i de les nostres arrels” i va concloure recordant la situació política actual dient que “amb aquesta energia col·lectiva i única ho tirarem endavant”, seguit d’un “VISCA ELS TONIS, VISCA TARADELL I VISCA CATALUNYA”.

Enguany el reconeixement dels Tonis va ser per Mas Can Pic que fa 30 anys que van dedicar la Masia a una Casa de Colònies. El president dels Tonis, Josep Preseguer, va explicar que “hi passen entre 4 i 5 mil escolars cada any. A més, des del 2003 col·laboren directament amb els Tonis amb el Camp de Treball.

El conseller Lluís Puig, des de Bèlgica, va voler donar un missatge de suport als Tonis “per recolzar la cultura popular” mentre que Gil Vilarrasa, president del Foment de les Tradicions Catalanes, una entitat que vetlla per mantenir la cultura i les tradicions catalanes i també per mantenir viva la figura de l’hereu i la pubilla,  va ser l’encarregat de desvetllar el nom del nou hereu: Aleix Comas que va aconseguir 295 vots de les 933 butlletes.

L’alcalde, Lluís Verdaguer, va destacar la tasca dels Tonis mentre que Josep Preseguer anunciava una nova etapa de cara a l’any vinent “més viable a nivell de gestió” però també encarada en la protecció dels animals, anunciant que, una de les primeres accions que faran és “sortir de la Federació Catalana dels Tres Tombs perquè recolzen la doma”.

Share Button

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *